5 Tips om motiverende inspiratie te vinden

  • 28 september 2016

Wat maakt een inspiratiebron nu een drijfveer of een obstakel? Wat is het nut van een inspiratiebron en hoe kan je het gebruiken? In dit artikel een persoonlijk verhaal met 5 punten om hiermee aan de slag te gaan.

Een aantal jaar geleden greep ze me. Een avondje op de bank het internet afstruinen. Gewoon omdat het kon. Ik zag een een vrouw op een foto staan die mij meenam in haar verhaal. Midden in de natuur, lopend, verwonderd. Snel klikte ik verder, ik wilde meer zien; nog meer foto’s van mensen die gewoon leefden op de foto en niet geposeerd erop stonden. Al heel snel wilde ik weten hoe deze foto’s tot stand kwamen en klikte de ‘about’ pagina aan. Ik verwachte een man uit Amerika, want die fotograferen. Ik had het niet meer bij het foute eind kunnen hebben. De brein achter dit werk was een jonge vrouw, een indo, uit Brabant. Ons Nederland heeft ook getalenteerde mensen?! Daar begon het. Ik begon haar stiekem te stalken, op een manier dat het onopgemerkt kon. Haar hele website, blog en Facebook heb ik bekeken, stiekem op mijn bank in mijn pyjama. Het kwartje begon te vallen. Ik ben een vrouw, zij is een vrouw. Ik ben een indo, zij is een indo. Ik hou van fotograferen, zij houdt van fotograferen. En dan niet te vergeten dat ze ook van eten houdt! Het enige ‘kleine’ verschil was dat zij 100 fantastische onderwerpen had om te fotograferen, en je bij mij 2 shoots in het jaar kon verwachten afgewisseld met stilte en het geluid van krekels. En dan vergeleek ik de uitstraling van mijn foto’s niet eens met die van haar. Dan was het helemaal een appels met peren vergelijking. Maar wat als ik ook zo gepassioneerd hiervoor zou gaan? Zou ik dan ook zo’n foto’s kunnen maken? Een verhaal vertellen die je laat wegdromen? Haar foto’s en beelden werden mijn drijfveer. Een stipje aan de horizon als het ware, maar ik had een punt om naar toe te werken. Aan de hand van de foto’s van Lott’s photography laat ik jullie zien hoe je met een inspiratiebron om kan gaan en hoe je checkt dat dit de juiste inspiratiebron voor jou is.

Hier volgen een aantal prachtige foto’s van Lotts Photography.

Tip 1. Ben jij een match met je inspiratiebron?

Als je het interessant vindt is het sowieso een inspiratiebron, maar geeft het de juiste boost? Soms kan er sprake zijn van een mismatch. Een goede graadmeter voor een droom-match is de volgende vraag: ‘Wil ik zelf in actie komen nu?’ Soms heb je weleens dat je iets fantastisch ziet op bijvoorbeeld instagram, maar totaal niet de drang voelt om dit ook uit te leven. Je denkt dat het te hoog gegrepen is of het is niet jouw ding. Nu hoef je niet letterlijk te doen wat je inspirator heeft gedaan, maar je moet wel gepakt worden door iets. Als ik naar Lott’s Photography kijk wil ik zelf aan de slag. Ik wil naar buiten, verhalen ontdekken, foto’s maken en proberen op dezelfde spontane wijze beelden vast te leggen. Haar foto’s geven mij de behoefte om zelf te creëren. Ik hoef niet letterlijk dezelfde kleuren of omgeving te hebben om in actie te komen. Want mijn grootste inspiratie is het onbesproken verhaal achter haar foto’s. En voor de duidelijkheid, als je inspiratiebron je ontmoedigt om zelf te beginnen en een obstakel is, moet je deze gewoon los laten. Wat heeft het voor zin om je tijd te besteden aan iets wat je verdrietig en weemoedig maakt?

Tip 2. Wat vind je precies inspirerend?

Ga analyseren wat je nu precies aanspreekt. Soms kan het alleen een kleur zijn in een foto. En als je een vlog bekijkt, of iemand tegenkomt, juist de houding van die persoon. Maar ook een specifieke overtuiging die die persoon heeft kan aantrekkelijk zijn. Het mooie is, dat wanneer je dit steeds duidelijker krijgt, je ook steeds dichter bij je eigen persoonlijke levensstijl komt. Een levensstijl die je diep van binnen echt wilt. Als ik de foto’s van Lotts bekijk spreekt mij de echtheid enorm aan. Geen geposeerde foto’s met getuite lipjes, maar echte glimlachen en blikken. Zo gefotografeerd dat er een ‘ Disney in real life’ sfeer zichtbaar wordt. Mooie uitzichten, steegjes die je verbeelding verder laten dwalen.

Tip 3. Van beschouwen naar ervaren!

Ik ben ermee gestopt om  te kijken naar dingen die mij alleen helpen om de handdoek in de ring te gooien. Geld, materiaal, tijd, allemaal punten die ervoor kunnen zorgen dat je inspiratiebron een ware de-motivatiebron wordt.  Makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik je zeggen. Tja, ik had twee opties, niks meer bekijken van andere fotografen of kijken naar wat zij hadden wat ik ook had. In het begin toen ik starte met fotografie had ik niet veel, dus deze mindset was een grote uitdaging. Ik had geen ingewikkelde camera, geen gestylde modellen en qua budget was het ook niet een optie om naar een buitenlandse locatie te reizen, zoals je bij Lotts kan zien. Ik had een oudere digitale camera (ooit gekocht om vakantie kiekjes mee te maken), een lieve zus en vriendin, en als klapper op de vuurpijl; natuur! Voor de zon hoef je niet te betalen dus dat scheelde ook al wat. Kijk dus niet naar je inspiratiebron als een benodigdheden lijst. Gebruik vooral tip 2 om te weten wat je echt nodig hebt om te beginnen en ga aan de slag!

Tip 4. Kijk verder dan je neus lang is.

Het kan heel leuk en nog meer inspirerend zijn om verder te kijken dan alleen het mooie eindresultaat. Wat voor een levensstijl heeft je inspirator? Wat doet hij of zij in zijn of haar vrije tijd? Ik kwam er achter dat Lotte zelfs in haar vakantie fotografeerde via een Facebook bericht. En dan heb ik het niet alleen over vakantiefoto’s. Ze had een oproep ongeveer een week voordat ze vertrok met de vraag of er een stel in Frankrijk gefotografeerd wilde worden. Hoe gaaf is dat? Dat spreekt over passie, maar ook gedrevenheid. Soms is het handig om even achter het succes te kijken en te zien wat je er voor moet doen. Je kunt dit negatief opvatten als in ‘Je moet er ook wat voor over hebben.’ Maar ik beloof je, je beleeft dingen die buiten je comfortzone zijn. Het kan zijn dat je op vakantie gaat en een fotoreportage doet of…je gaat voor het eerst naar een workshop pottenbakken. Je komt in ieder geval op een plek waar je je verbaasd over wat mogelijk is. En je bent natuurlijk weer een mooie herinnering rijker.

Tip 5. Ontdek je eigen manier.

Vaak als je geïnspireerd raakt zal je in het begin vooral beïnvloed zijn door wat je inspiratiebron heeft laten zien. Maar na fase 1 komt een nieuwe fase. Soms zie je dat mensen dan weer verder gaan met iets anders of hetzelfde blijven doen, maar dit is juist het gedeelte waar je doorheen moet om je eigen draai te geven aan je doel. Opgeven en wisselen van doel is niet verkeerd hoor! Want als je dingen uitprobeert kan je erachter komen dat het totaal niet bij je past. Maar stel je vindt het leuk, blijf deze inspiratiebron dan gebruiken. Dan is het juist de uitdaging om nog een keer te bedenken wat tip 2. omschrijft en dan nog een keer hetzelfde te doen maar op de manier dat het bij jou past. Vele wegen leiden naar Rome, deze regel geldt ook voor dit.

Nu een aantal foto’s van WeDefinitely na alle inspiratievolle ervaringen. Toen ik een aantal jaren terug starte na aanleiding van Lotts foto’s  had ik nooit kunnen bedenken dat ik nu in bezit zou zijn van professionele materialen en dat dit een baan voor mij zou zijn. Tja, dat is het risico van geïnspireerd raken ; ).

Nu kan je je afvragen waarom ik een andere fotograaf zo in de schijnwerpers zet. Ik geloof dat als ieder zijn eigen pad beloopt er genoeg plek is voor iedereen. En ik geloof dat de wereld een veel mooiere plek is als we onze positieve feedback ook eens laten klinken. Iedereen heeft zijn of haar inspiratiebronnen en daar is niks mis mee. Laten we samen genieten van de mooie dingen die we bewerkstelligen. Er is voor iedereen ruimte genoeg. 🙂 Ik hoop je met dit artikel weer een stukje verder geholpen te hebben met je eigen zoektocht naar je eigen levensactiviteiten. Vergeet niet een kijkje te nemen op de mooie site van Lott’s Photography. En je bent gewaarschuwd; mij heeft het heel wat uurtjes geduurd voordat ik meer dan geïnspireerd en verzadigd was met al haar mooie beelden. Bedankt Lotte voor je mooie beelden en dat ik jou als inspiratiebron mag hebben! Xx Devereaux