DIY – maak je eigen designlamp

  • 14 december 2017

Zelf maken: Bonbon geïnspireerde designlamp!

Op Pinterest kwam ik een prachtige designlamp tegen, de Bonbon lamp ontworpen door Ana Kras. Zij gebruikt gekleurd garen en wikkelt deze om een ijzeren frame heen en maakt daarmee een geweldige creatie. Het licht dat door de draden heen schijnt zorgt voor een prachtig effect! Ik werd meteen verliefd op haar lampen en ging op zoek naar een lampenkap. In een kringloopwinkel heb ik de juiste lampenkap gevonden voor mijn tafellamp. Wees niet bang om een andere lampenkap te gebruiken dan Ana! Heb je een kap met rechte vlakken dan kun je net als Ana van boven naar onder werken. Heb je een kap die rond afloopt of een ronding heeft, werk dan van rechts naar links. Voordat je een lampenkap koopt, kijk even of je het stof er goed van af kunt krijgen. Mijn lampenkap is 20cm bij 30cm en ik had genoeg aan een bol garen per kleur. Wil je een kleur gebruiken dan heb je voor deze maat minstens drie bollen garen nodig.

Wat heb je nodig:

  • Ijzer frame lampenkap
  • Schaar
  • Katoengaren (Catania katoen, 2,5mm – 3mm – 3,5mm,)
  • Een wolnaald (stompe punt)

Maak je frame schoon. Haal het stof van de kap af en schuur de kap een beetje op indien nodig of maak de kap schoon. Indien nodig kun je de lampenkap eerst spuiten. Dit heb ik wel gedaan.

Hoe begin je?

Knoop het garen vast aan de lampenkap waar je wil beginnen. Doe dit met een dubbele knoop en trek het niet te hard aan. Begin boven aan en houd voldoende garen over, zodat je later het garen kunt knopen! Werk je van rechts naar links? Breng het garen over het frame heen en vervolgens achter langs naar rechts toe. Werk je van boven naar onder? Knoop het garen aan de bovenkant vast en breng het garen aan de voorkant om het frame heen naar achter weer terug naar de bovenkant. Houd er rekening mee, dat het vakje daaronder, je tussen het garen door moet werken. Zorg ervoor dat je altijd spanning houdt op de draden! Let er ook op dat het werk aansluit op elkaar! Je kunt het werk naar het reeds gespannen garen toe schuiven.

Hoe eindig je?

Nadat je klaar bent met de kleur garen wikkel je deze een keer extra om het frame, zorg voor spanning, en knoop het garen aan elkaar vast met een dubbele knoop. Trek dit goed aan en haal het garen door de lus van de naald. Steek de naald in waar je bent begonnen met deze kleur garen en trek het garen er doorheen. Knip vervolgens de draadjes af.