kledingkast opruimen – clean up your wardrobe

  • 8 juni 2016

Op een dag stond ik voor mijn kast en dacht ik: Dit kan echt niet meer, dit moet NU stoppen. Wat ik zag toen ik naar mij kledingkast keek was een ontplofte wirwar van kleuren, stoffen en nog meer stoffen. Echt een puinzooi. Hier en daar stak er een prijskaartje uit de bergjes ellende. Ik voelde mij schuldig (want HALLO wat voor een verwent nest had ongedragen kleding in de kast liggen?). Verder voelde ik mij ietwat wanhopig, niet in controle en ontevreden. Elke dag weer hetzelfde riedeltje…ik wist niet wat ik aan moest trekken maar had een kast vol kleding waar ik geen afscheid van kon nemen. Tijd om in actie te komen.

Omdat ik het moeilijk vind om afscheid te nemen van kledingstukken beloofde ik mijzelf dat ik niks weg hoefde te doen. Want deze drempel zorgde er altijd voor dat ik niet begon aan dit avontuur van de ‘nieuwe kledingkast’. Ik heb nu meerdere malen mijn kast op deze manier gesorteerd en ik ben bevrijd van mijn schuldgevoel, controleverlies en ontevredenheid. TADAA! Ik weet nu wat ik aan wil trekken en ik draag alles wat in mijn kast is, ALLES! TADAA! Ja, ik heb de capslock ontdekt, sorry! : )

Tip 1. Verzamelen

Goed, hoe, wat en waar. Zoals ik al zei hoef ik niks van mijzelf weg te gooien. Ik verzamel tassen of dozen om alle kledingstukken te bewaren die het niet halen tot de selectie van mijn kledingkast. Ik neem geen afscheid van deze kleding, ze mogen alleen even wachten in de kelder voor de volgende kastselectie. Na een paar kastselecties kom je er wel achter dat sommige kledingstukken niet een match zijn en toe zijn aan een nieuw baasje.

Tip 2. Selecteer 3 stuks

Voor de komende 2/3 maanden sorteer ik 3 kledingstukken per kleding categorie. Ik zorg dat in elke categorie 3 verschillende kleuren of stijlen vertegenwoordigt zijn. Dat hoeft natuurlijk niet, maar zo kan je makkelijk veel verschillende kleding stijlen toepassen. Ik gebruik het onderstaande lijstje. Je kan hem zelf ook opslaan en gebruiken als leidraad. You’re welcome ; )

Tip 3. Combinaties maken

Ik leg de stapeltjes kleding naast elkaar en ga kijken of de kleuren goed combineren. Zo kan je heel veel setjes maken. Een vriendin van mij legt zelfs de gecombineerde setjes uit en maakt er een foto van. Dat scheelt nadenk werk in de ochtend! Ik zorg er natuurlijk ook voor dat mijn pas nieuwe kleding in de selectie zit, of kleding die ik leuk vind maar simpelweg niet gecombineerd krijg. Vaak met een beetje aandacht lukt het wel en weet je precies wat je nog mist in je kledingkast.

Ik heb voor dit artikel een aantal kledingstukken gefotografeerd. (Ohw! En 2 boeken die ik nu aan het lezen ben. Het lag in mijn slaapkamer, dus dacht ik: Jullie mogen ook op de foto, haha). Veel printjes en hippie kleding kan je nu vinden in mijn kast. Ik heb niet mijn basis kleding gefotografeerd, dus lijkt mijn kledingkast nu wel wat extreem. Wat je ziet zijn de eye-catchers die ik de komende tijd met veel plezier ga dragen. De eye-catchers die eerst bijna niet gedragen werden, maar nu, met wat extra aandacht zeker gebruikt gaan worden. Sommige items heb ik al meer dan 10 jaar! En 1 item heb ik zelf genaaid. Ik ben erg benieuwd of jullie kunnen raden welke ik zelf heb ontworpen?  Ik ben ook erg nieuwsgierig naar jullie tips om meer uit jullie kledingverzameling te halen of om je kledingkast op te ruimen? Xx Devereaux