Maak je eigen weefwerk – een paar tips

 • 2 maart 2017

Tips voor het maken van jouw eigen weefwerk.

Overal kom je geweldige weefwerk tegen! Bij mij begon het dan ook te kriebelen om mijn eerste creatie te maken..Ik gebruikte hiervoor materialen als katoen en wol. Ik vind het heerlijk om even creatief bezig te zijn, dat is mijn uitlaatklep. Door alle drukte heen en ondanks alles wat er om mij heen gebeurd, kan ik genieten van mijn nieuwe project. Manlief heeft voor mij een weefraam gemaakt, ik kan beginnen!

Bij Tante Tine en de action heb ik materialen besteld en gehaald. Het meeste garen komt van de webshop BijTanteTine.nl vandaan. Elk draadje dat erbij komt, elke nieuwe kleur en elk patroon laat ik mijn gedachten op los. Alsof al mijn gedachten er in verzinken en kunnen rusten, ondanks de drukte. Ik kijk naar mijn creatie en zie dat mijn onrust een beeld heeft gekregen. Ik ben er zelf ontzettend tevreden over!

Het begin van weven. Wat heb je nodig?

 • Een weefgetouw, weefraam
 • Schaar, liefst een voor stof of een nieuwe schaar, dat knipt makkelijker
 • Verschillende soorten garen, kleuren die jij mooi vindt
 • Een wolnaald (stompe punt) of een weefnaald (omhoogstekende punt)
 • Reep karton of brede liniaal
 • Bolletje katoen garen, voor het spannen van de weefdraad
 • Houten stokje
 • Een vork
 • Stok waaraan je creatie mag hangen

Benodigdheden voor je weefraam

 • Houten latten of een canvas zonder doek
 • Spijkertjes 4cm lang
 • Hamer
 • Liniaal
 • Potlood
 • Schroeven en schroefmachine voor de latjes
 • Nietmachine als het canvas niet stevig genoeg is, plaats in de hoeken dan meer nietjes

De maten van het weefraam

Mijn weefraam is gemaakt van latjes, de buitenmaat is 31cm breed en 50cm hoog. De afstand tussen de spijkers is 23cm breed en 45cm hoog.Plaats de eerste spijker 0,50 (1,27cm) inch vanaf de binnenste rand aan beiden kanten en 0,50 inch vanaf de bovenkant. Plaats om de 0,5 inch een nieuwe spijker. Zorg dat je een rechte lijn maakt. Maak hierna nog een rij en plaats deze 0,25 (0,635cm) inch onder de eerste rij. De tweede rij plaats je de spijkers in het midden van de bovenste rij. Laat 0,50 inch tussen de spijkers, vanaf de eerste geslagen spijker. Voor alleen dikker garen kun je de afstanden groter maken.

De weefdraad spannen

Als je klaar bent leg het weefraam voor je neer en begin linksboven bij de eerste spijker. Maak het katoen garen hieraan vast met een knoop. Breng het weefdraad naar de eerste spijker links onder en span deze er om heen, werk vervolgens weer naar boven en ga zo alle spijkers af. Zorg voor een goede spanning! Knop het garen aan de laatste spijker vast en trek een voor een aan de weefdraadjes zodat de spanning gelijk verdeeld word.

Plaats vervolgens de liniaal of het karton op de juiste plek. Begin eerst onder het weefdraad en ga over de volgende weefdraad heen met de liniaal. Herhaal dit tot het einde. Schuif het naar onder, dit zorgt voor een rechte lijn en genoeg ruimte om op het einde de draadjes te kunnen knopen. Doe dit ook met het houten stokje, onder, over etc. Deze kun je gebruiken om van links naar recht te weven. Dit zorgt ervoor dat je de naald makkelijk kan doorgeven. Voor rechts naar links weven moet je het stokje naar boven schuiven en over en onder de weefdraad rijgen.

Als eerste beginnen we met een soort basis, dit houdt het weefwerk mooi bij elkaar. Ik gebruikte hier dunner garen voor. Als je begint met een nieuwe draad garen steek deze dan vanaf de kant of 5 weefdraden naar boven en weef naar de dichts bij zijnde zijkant. Zorg wel dat je altijd op dezelfde manier rechts of links begint. We beginnen links, steek het garen 4 a 5 weefdraden vanaf de zijkant in naar boven en weef naar links. Zorg dat je eindigt over de draad heen. Schuif dit helemaal naar onder toe. Schuif de stok naar beneden en haal je naald en het garen erdoorheen tot de andere kant. Trek niet te hard aan, dan gaan de zijkanten verschuiven in je werk.

Maak een soort boogje van het begin tot het einde en duw op 3 a 4 plekken het garen naar beneden. Dit zorgt ervoor dat er niet teveel spanning op het garen komt te staan. Schuif de rest naar beneden met de vork. Schuif de stok naar boven en weef het garen over en onder naar de linkerkant etc. Maak weer een boog en duw op 3 a 4 plekken naar beneden en vervolgens weer met de vork. Maak zo 12 rijen voordat je met je creatie begint. Ik heb dit ook gebruikt om te eindigen.Als je klaar bent met je garen weef dan zo’n 3cm door en laat het garen aan de achterkant hangen. Deze werken we aan het einde weg..Tip: laat ook aan de bovenkant genoeg ruimte over van je weefwerk!

Franjes maken in het weefwerk

Kies het garen en bepaal hoe dik je franjes moeten worden en hoeveel rijen. Ik gebruikte twee strengen garen voor 1 franje. Als je links begint neem dan de eerste 2 weefdraden van je weefwerk. Neem het afgeknipte garen voor de franje en leg deze horizontaal op de twee weefdraden van het weefwerk. Zorg dat je in het midden blijft, zodat beiden strengen van de franje even lang zijn. Wikkel het linker garen van de franje onder het weefdraad door en haal het garen tussen de twee weefdraden weer naar boven. Doe dit ook rechts, franje garen onder het weefdraad en haal het in het midden weer naar boven. Zorg dat de franje aan de uiteinde gelijk is. Trek de franje iets naar boven en vervolgens naar onder. Op het einde van de rij houd je een weefdraad over. Begin bij deze draad voor de tweede rij! Iedere rij houd je een weefdraad over.

Roving? Wil ik dat in mijn weefwerk?

Ik zeg doen! De pluizige wolkjes die je ziet zijn van lontwol. Je kunt hier van alles mee maken. Het garen is dikker en erg breekbaar! Trek er niet te hard aan! Je kunt het om je hand heen wikkelen en met je andere hand het uiteinde vasthouden terwijl je dit doet. Het garen krijgt dan een draaiing. Je kunt ook rechte banen maken en het eventueel een beetje omhoog trekken zodat er een effect ontstaat.

Figuren weven

Zorg dat je altijd in dezelfde richtingen blijft weven! Bij een driehoek eindig je met 1 weefdraad. Wikkel de draad hier 2 keer omheen en laat deze aan de achterkant los hangen. Bij vierkanten of rechthoeken kun je het garen steken in de eerste weefdraad van de reeds gemaakte vierkant/ rechthoek. Je ziet dan om en om een andere kleur. Tip: Na het maken van franjes of het gebruik van lontwol, altijd een rij weven met garen zodat het goed blijft zitten.

Je bent klaar!

Laten we gaan afwerken, haal de liniaal of het karton weg. Knip het vastgeknoopt weefdraadje aan de onderkant los, dicht bij de spijker. Haal de lusjes van de spijkers af, voorzichtig. Lukt het niet? Gebruik je vork! Knoop het geknipte weefdraadje samen met de eerste lus. Knoop daarna iedere lus alleen. Je kan het een beetje aantrekken. Gelukt? Mooi, dan gaan we hetzelfde doen aan de bovenkant. Je kunt de lusjes aan de bovenkant gebruiken voor de stok of voor je tak. Je kan ook de lusjes wegwerken aan de achterkant. Je rijgt dan zelf lusjes aan de bovenkant zoals ik heb gedaan.

Werk aan de achterkant alle los hangende draadjes af en knip het overige garen weg. Garen te kort? Steek dan eerst de naald in het weefwerk en haal dan pas het garen door het oog. Na deze uitgebreide informatie kan het zijn dat het nog niet lukt. Als het niet lukt kijk dan dit filmpje. Als je eenmaal je draai hebt gevonden zit je in weef-heaven…en wil je nog maar 1 ding. WEVEN. Veel plezier! Xx Ruth