Versnel je ochtendroutine – speed up your morningroutine

  • 25 mei 2016

Iedereen is hiermee gebaat: Tijd besparen in de ochtend. In mijn leventje gebruik ik 7 tips om mijn ochtendroutine te versnellen en zo tijd te besparen. Deze lifehacks in mijn ochtendroutine kunnen verrassend uit de hoek komen, maar zonder deze tips zou ik zeker niet binnen een half uur klaar zijn. Ik denk dat de grootste verrassing de tip met de föhn is ; ).

Tip 1. Weg met inhoudsloze voorwaarden.

Vraag jezelf de vraag wat er nu echt moet gebeuren om dat ENE doel te bereiken. We zijn vaak langer bezig om de juiste voorwaarden te creëren dan het doel te bereiken. Een voorbeeld. Ik wil mijn schoenen aantrekken. Maar ik heb nog geen sokken aan. En zoals heel vaak ligt er een berg schone was in de hoek van de kamer waar allemaal kleine sokjes uitkomen. Het duurt super lang voordat ik die twee paarse sokken gevonden heb, met op het einde het resultaat van een ware wasmand ontploffing. Waarom wil ik 2 dezelfde sokken aan mijn voeten hebben? Niemand ziet ze, want ik heb schoenen aan. Mijn voeten zijn ook niet zo gevoelig dat ze het kleine verschil van weving in de stof kunnen opmerken…Uiteindelijk gaat het erom dat mijn voetjes warm zijn, ze hoeven echt geen mode-wedstrijd te winnen. Dus spaar jezelf tijd door te kijken wat het doel is en of je voorwaarden echt belangrijk zijn.

Tip 2. Stop niet om na te denken.

Sta je ook weleens in de ochtend 10 minuten naar je stapeltjes kleding te staren, je af te vragen wat je nu vandaag wilt dragen? Tijd om dit te veranderen. Als ik niet in de ochtend binnen 30 seconden mijn kleding uit de kast haal dan ga ik alvast iets anders doen. Ik ga mijn make-up doen of ga mijn haren föhnen, ondertussen denk ik na wat ik aan wil….jup in my underwear. Maar ach, daar zijn die dichte gordijnen toch goed voor? Niet alleen in de ochtend gebruik ik deze tactiek. Ook tijdens mijn werk. Blijf ik te lang twijfelen over iets, ga ik verder met iets anders. Ondertussen laat ik het onderbewuste deel van brein zijn werk doen. En als ik dan weer die ene taak oppak gaat het een heel stuk sneller!

Tip 4. Multitasken.

Veel mensen doen dit al; multitasken. Trek je schoenen aan als je je tanden aan het poetsen bent, of verzamel je spullen alvast. Je hebt 2 handen, waarom niet ze allebei gebruiken. Dit is trouwens ook nog goed voor je motoriek ; ).

Tip 3. Nooit meer strijken voor een verkeerde vouw.

Wist je dat je föhn heel goed kan fungeren als strijkijzer, maar dan sneller? Ik heb vaker dat mijn t’shirt, blouse of jurkje net niet goed zijn opgeborgen. Dan sta ik ’s morgens voor de spiegel en zie ik een hele lelijke kreukel de aandacht trekken. In plaats van mij weer uit te kleden en het strijkijzer/strijkplank te pakken, pak dan mijn föhn. Ik laat de warme lucht van mijn föhn blazen over mijn kledingstuk terwijl ik het strak trek. Binnen 30 seconden is mijn kledingstuk kreukelvrij en ben ik klaar om de show te stelen met mijn kreukloze outfit .

Tip 5. Wees flexibel.

Soms hebben we zo in ons hoofd gegrift hoe dingen moeten gebeuren dat ze alleen maar tijdrovend zijn. Je had je kledingsetje al klaargelegd, maar nu blijkt het 15 graden kouder te zijn dan voorspeld! (jaja, dat kan in Nederland). Ga dan niet alles op alles zetten om het koude kledingsetje warm te maken met een vestje die je duidelijk niet in de juiste kleur hebt. Want voor je het weet wissel je van schoenen, tas en sjaal en ben je 20 minuten verder voordat je alles hebt verzameld. Dit is een punt waar ik nog even in moet oefenen. Als ik een plan heb kan ik het moeilijk loslaten, herkenbaar?

Tip 6. Neem allereerst tijd.

Neem de tijd om te functioneren. Meestal word ik voor de wekker al wakker. Ik word dan rustig wakker in mijn bedje terwijl ik in mijn gedachten de volgorde van het ochtendritueel bepaal, inclusief alle kleine details. Hoe ga ik mijn haren doen, wat trek ik aan, wat wil ik eten. Zo’n soort dingen. Dit zorgt ervoor dat ik buiten mijn bed veel sneller kan schakelen tussen alle stappen. Je kan natuurlijk ook de avond van te voren je eten, kleding enz. al klaar zetten. Maar daar heb ik vaak geen zin in. Als je kinderen hebt lijkt mij dit wel een goede aanpak.

Tip 7. Ochtendvriendelijke stopwatch.

Hebben jullie ook weleens dat je bij het douchen of ontbijten de tijd vergeet en dat je dan moet haasten om de rest nog voor elkaar te krijgen? Ik wel! Ik gebruikte deze stopwatch techniek vroeger vaker omdat het gek genoeg wel rust bracht in de ochtend. Nu heb ik dit al een hele tijd niet meer gedaan, misschien moet ik dit weer eens oppakken. Hoe werkt het? Zoek een liedje of een playlist uit die de lengte heeft van de duur van je bezigheid. Zodra de liedjes op zijn weet je dat je moet stoppen. Op een gegeven moment is het een soort dansje, je weet precies op welke tel je wat moet doen zonder dat je constant op de klok aan het kijken bent. En dat geeft rust.