zwangerschapsshoot – als fotograaf je blootgeven

  • 30 december 2017

Fotografen delen hun eigen zwangerschapsshoot. 

Twee fotografen, twee zwangerschappen. Do we need to say more?! Voor ze het wisten stond er een zwangerschapsshoot keer 2 in de agenda gepland. Kim (van Kim Booij Photography) en Devereaux (van We Definitely Fotografie) gingen het avontuur aan. Ze wilden elkaar fotograferen. Bekijk het resultaat in dit blog. Ze stonden er zelf versteld van. Ze delen openhartig wat de shoot met hen gedaan heeft en waarom ze zich letterlijk zo bloot geven.

Allereerst willen we weten waar jullie elkaar van kennen?

Kim: Als ik het goed heb, ken ik Def via een gezamenlijke kennis, Mariëlle. Het werk van Def trok mijn aandacht en ik heb haar toen benaderd. Na de eerste ontmoeting ben ik haar blijven volgen op social media. Het is heel leuk om inspiratie uit te wisselen. Ik vind haar enthousiaste, springerige en creatieve geest heel mooi!

Devereaux: De eerste keer dat ik bewust werd van Kim’s bestaan was door een shoot die ze bij vrienden had gedaan. Ik fotografeerde toen alleen nog maar mijn ontworpen producten en was super enthousiast over haar type fotografie. Daarna hoorde ik haar naam vallen bij Mariëlle inderdaad. Mariëlle had een winkel in Sittard waar ik destijds mijn tassen en sieradenlijn verkocht. Door Mariëlle kwam ik vaker in aanraking met andere vrouwelijke ondernemers. En op een dag vroeg Kim of ik een keertje met haar wilde sparren, want zij had ook wat producten die zij verkocht in een winkel. Super leuk! Wat hebben we toen veel gekletst!

Vond je het spannend om zelf voor de camera te staan?

Kim: Absoluut. Voor de camera staan, is meer dan je laten fotograferen. Dealen met je lichaam, uiterlijk in het algemeen. Jezelf zien en omarmen. Omgaan met je eigen emoties en gemoedsrust van dat moment. Je vrij voelen, vertrouwen hebben in de fotograaf. Je gemoedsrust zal door een goede fotograaf niet ongezien blijven.

Devereaux: Ja en nee. Ergens is het natuurlijk ongemakkelijk, maar ik had heel veel vertrouwen in Kim. En ik voel mij sowieso bij haar op mijn gemak. Ik had wel wat kriebels in mijn buik toen we begonnen aan de shoot, maar dat was meer van enthousiasme. Ik kon niet wachten op het eindresultaat. Het is zo waardevol om foto’s te hebben van deze periode. Zeker nu dat kleine Senn er is kan ik mij al veel minder goed voorstellen hoe het was om zwanger te zijn.

Hoe was het om een andere fotograaf te fotograferen?

Kim: Heel leuk! Ik zie Def niet anders dan een andere vrouw die ik gefotografeerd heb. Iedere persoon ontmoet ik. Ik ontmoet zijn of haar persoonlijkheid en schoonheid. Zo ook Def. Haar rol als fotografe kon ik goed loslaten tijdens de shoot. Ik beleef alles intens en ga op in de details, in de natuur, in de schoonheid van alles, in de energie van dat moment. Bij het afleveren van de foto’s komt de gezonde spanning op hoek kijken, want mijn wens is de klant gelukkig maken en verbaasd laten staan bij het resultaat.

Devereaux: Leuk! Ik denk dat ik wel in één lijn lig met Kim haar denkwijze. Net zoals zij, werk ik graag samen met mijn klanten. Zo worden de foto’s persoonlijker en uniek. Met haar ideeën daagde Kim mij uit om buiten mijn comfortzone te treden. Het resultaat was een shoot die ik nog nooit eerder had gedaan! Onze ideeën smolten samen en dat maakte de foto’s heel vet! Wat kan die Kim poseren zeg! Beauty!

Zien jullie elkaar als concurrenten of collega’s? Hoe gaan jullie hier mee om?

Kim: Nee, ik zie Def niet als mijn concurrent. Ze heeft een duidelijke eigen stijl en streeft na waar ze achter staan. Ze is een kei in het creëren van kleine verhaaltjes/wereldjes en weet goed hoe ze verhaaltjes kan omzetten in beeld. Ik kan genieten van mensen en hun passie, ik vind feedback interessant, het houd mij scherp en ik kan mezelf alleen maar verder ontwikkelen. Ik zie Def als een collega, absoluut!

Devereaux: Ik geloof niet zo in concurrentie. Als je mensen gaat zien als concurrenten dan isoleer je jezelf. Ik vind het juist heel fijn om andere fotografen in mijn omgeving te hebben. Juist andere fotografen begrijpen je en weten waar je dagelijks mee dealt. Je kan elkaar inspireren en steunen. Iedereen heeft weleens een cheerleader nodig toch? Mijn droom is dan ook dat Limburg bekend gaat staan om de groep fotografen die daar werkt, workshops geeft en mooie dingen samen doet. En dat we zo gezamenlijk ons werk naar een hoger niveau tillen.

Wat heb je geleerd van de ander?

Kim: Def ZIET mijn werk en bewonderd het. Ze ziet wat ik wil uitdragen met mijn fotografie en dat geeft mij een boost. Het bevestigd dat ik door moet gaan waar ik mee bezig ben. Ik kan nog veel van haar leren op commercieel/ marketing gebied en vind het heerlijk om met haar inspiratie uit te wisselen. Daarnaast heeft ze een hele leuke stijl en is styling ook echt een sterk punt van haar.

Devereaux: Kim maakt werk dat ik ontzettend mooi vind. Heel vrij en bijzonder. Maar ook hoe zij in het leven staat is erg inspirerend. Heel eerlijk en heel puur. Nu dat we samen een kleine baby hebben realiseer ik mij nog meer hoe cool deze vrouw is! Haar werk reflecteert haar persoonlijkheid, haar zienswijze. Ik vind het erg inspirerend als mensen zo dicht bij hunzelf blijven, dit motiveerd mij om dit ook te blijven doen.

Wat willen jullie met deze shoot en blog bereiken?

Kim: Naast dat ik graag een keer in het vel van mijn klanten wilde kruipen, ervaren hoe het ook alweer is om voor de camera te staan, vind ik het heel belangrijk dat er een mooie samenwerking is tussen mensen die dezelfde passie delen. Samenwerking, genieten dat je dezelfde passie deelt, leren van elkaar ipv concurreren. Durven dicht bij jezelf te blijven en daar ook met trots achter blijven staan, open staan voor elkaar feedback en blijven groeien en de ander ook laten groeien. Mensen inspireren!!!

Devereaux: Ik wilde zelf ervaren hoe het voelt voor een klant om voor een lens te staan. Ik wil vrouwen en mannen aanmoedigen zichzelf eens te laten bekijken door de ogen van de ander. Maar het zou niet eerlijk zijn als ik zelf dit nog nooit gedaan heb. Ik kwam er achter dat sommige gedachten je zo tegenhouden! Door te denken: Ik ben niet mooi of ik sta niet mooi op foto’s. Of schaamte over delen van je lichaam. Ik wil vrouwen fotograferen die zichzelf het tegendeel willen bewijzen, of al zover zijn dat ze weten dat ze zichzelf mogen zijn. Dus ging ik de uitdaging aan. Ik heb er zelfs voor gekozen om deels uit de kleren te gaan. Gewoon om mezelf een statement te maken en mijn negatieve gedachten aan te pakken. Ik hoop zo anderen te inspireren ook deze stap eens te zetten. Het doet echt wat met je! Een fotoshoot gaat veel verder dan alleen maar een mooi plaatje, daar ben ik nu nog meer van overtuigd!