DIY Himmili

  • 11 april 2016

Devereaux vroeg mij om een DIY (Do It Yourself) te schrijven van de Himmeli die ik gemaakt heb. Natuurlijk wil ik dat! Wat leuk! Mijn eerste DIY bij deze : )… Hopelijk hebben jullie er net zoveel plezier aan als dat ik dat heb gehad. Wat is eigenlijk een Himmeli? De oorsprong komt uit Finland. Zij gebruiken deze leuke ornamenten als kerstversiering. Maar de Himmeli kan zeker ook op andere manieren gebruikt worden! In deze DIY wordt de Himmeli gebruikt als plantenhanger. Je kunt luchtplantjes gebruiken voor in de Himmeli of een potje met een plantje. Let wel altijd op dat je rekening houdt met het gewicht dat de Himmeli moet kunnen dragen!

Wat heb je nodig?

  • 2x Messing buisjes 4mm diameter
  • Elastiek sierdraad
  • Touw van katoen
  • Pen
  • Meetlint
  • Fijn schuurpapier
  • Pijpsnijder

Stap 1:

Meet het buisje en zet een streepje waar je wil snijden. Ik heb gekozen voor de maten 9 en 15cm. Je hebt 8 buisjes van 9cm nodig en 4 buisjes van 15cm voor deze Himmeli. Voel even aan de uiteinden waar je gesneden hebt. Prikt het een beetje dan kun je dit voorzichtig glad maken met fijn schuurpapier, alleen de kop!

Stap 2:

De lengte van de draad bereken ik door de lengte van de buisjes bij elkaar op te tellen en te vermenigvuldigen met 2, plus een klein beetje extra voor de zekerheid. Rijg de draad door de eerste 3 buisjes van 9cm. Laat een stukje draad over aan het uiteinde, ongeveer 30cm. Trek het een beetje aan zodat er niet te veel speling blijft tussen de buisjes en knoop 2 keer de draad aan elkaar.

Stap 3:

Neem 2 buisjes van 9cm en rijg deze aan de kant waar je het meeste draad hebt. Vervolgens steek je de draad in de eerste driehoek (opening tegenover de knoop) en verbind je deze door een tweede driehoek te maken. Op deze manier blijft iedere hoek stevig en in vorm. Maak een knoop op dezelfde plek als de vorige knoop. Zorg dat je iedere keer voordat je knoopt, de draad goed aantrekt. Rijg vervolgens de lange draad rechts door het buisje van de tweede driehoek.

Stap 4:

Neem weer twee buisjes van 9cm en maak de driehoek af zoals bij stap 3. Trek de draad goed aan. Neem nog een buisje en rijg deze aan de draad, verbind deze met het andere uiteinde zodat er een piramide ontstaat. Rijg de draad naar de knoop en maak weer 2 knopen.

Stap 5:

Rijg de draad naar boven en rijg 2 buisjes van 15cm aan de draad. Je kan ervoor kiezen om via de zijkanten te rijgen naar de andere kant of om te werken vanaf de knoop, wat je zelf mooier en prettiger vindt. Rijg een buisje van 15cm en verbind deze tussen de andere 2 buisjes van 15cm. Rijg weer een buisje van 15cm aan de draad en rijg de draad tot de knoop. Maak 2 knoopjes, knip de draad niet te kort zodat je de uiteinden kan verbergen in de buisjes.

Stap 6:

Als laatste kun je een touw bevestigen aan de Himmeli om deze op te hangen. Aan jou de keus welke het beste bij jouw interieur past. Je kan ook doorzichtige draad hiervoor gebruiken! Ik heb een stropknoop gebruikt om het touw te bevestigen aan de Himmeli. Kijk hier voor de uitleg.

Dit is het eindresultaat! Leuk he?! Deze Himmeli maat is geschikt voor bijvoorbeeld dit plantje, de Magnusiana tillandsia maat s.

Tip:

Je kan van tevoren de plantjes al bestellen en met rietjes even uitproberen welke maat het beste is voor jouw plantje of gewoon een Himmeli maken van rietjes! Ook kun je op deze manier zelf een leuk ontwerp maken. Zorg ervoor dat je de draad altijd een beetje aantrekt en knoopjes legt!

Hieronder enkele voorbeelden van wat je ook kan maken! : ) Veel plezier ermee! Xx Ruth