Hondenlijn DIY – Dog leash DIY

 • 15 juni 2016

‘Wie kent Etsy niet?’ Een geweldige webshop voor leuke en aparte producten, gemaakt door mensen over de hele wereld. Helaas zijn de levertijden en kosten ietsjes minder hihi. Ik werd verliefd op deze hondenhalsband en lijn! Na lang zoeken, of ik deze ook in Nederland kon krijgen, heb ik het maar opgegeven en mezelf gemotiveerd en overtuigd dat ik zoiets ook kan maken! Ik was dan ook super enthousiast dat het de eerste keer al goed ging! Altijd fijn een geslaagd resultaat ; )..

Benodigdheden:

 • Voor mijn hondje Eve gebruikte ik 3 meter (8mm) Katoentouw geslagen, 3 strengen
 • 4 meter gewaxt koord (takelgaren) voor afbinden (1mm)
 • 5 meter Katoengaren (1,2mm), www.touwbestellen.nl
 • 2x Musketon (lengte musketon 60mm voor de halsband en 65mm voor de hondenlijn), www.rjtools.eu
 • 1 ring 20mm en 3mm dikte, www.rjtools.eu
 • Textielverf Dylon, Drogist of verfwinkel
 • Zout Dylon
 • Handschoenen
 • Emmer
 • Oude afwasbak
 • Plastic bekertjes of een kom die je niet meer gebruikt
 • Een grote lepel of dergelijke, eenmalig gebruik om te roeren
 • Een dikke naald voor het katoenen garen, Hornbach
 • Meetlint
 • Plakband of schilderstape
 • Keukenweegschaal
 • Eventueel een penning om er aan te hangen, www.miniinthebox.com

Maattabel touw dikte:

 • 6mm   voor honden tot ongeveer            3kg
 • 8mm   voor honden tot ongeveer            6kg
 • 10mm  voor honden tot ongeveer            16kg
 • 13mm  voor honden tot ongeveer            23kg

Meet hoeveel touw je nodig hebt voor de hondenlijn en tel daar minstens 32cm (hoe dikker het touw des te meer cm u over moet houden) bij op voor het knopen. Houd ook rekening met de lus voor je hand. Doe dit ook voor de halsband. PLAK ALTIJD EEN PLAKBANDJE OM HET UITEINDE!!!! Anders krijg je drie losse strengen. Ook bij het verven!

Ik gebruikte voor het verven de textielverf van Dylon in de kleuren, Flamingo pink, Tulip red en Intense violet. Ook verkoopt Dylon zout waardoor de verf beter opgenomen wordt. Weeg van tevoren hoeveel touw je gaat gebruiken en lees op de verpakking hoeveel gram verf je nodig hebt. Ik had genoeg aan een half pakje van 50 gram voor een setje, halsband, lijn en garen. Ook voor het zout even kijken hoeveel je nodig hebt!

Draag voor de zekerheid kleren die vies mogen worden, haren opsteken en je handschoenen niet vergeten!!! Heb je alles klaar staan? dan kunnen we beginnen!

Aangezien ik geen tuin heb moest ik de uitdaging aangaan in de badkamer hihi. Gelukkig is de verf makkelijk weg te spoelen uit het bad, anders had deze een hele andere look gekregen. Ik heb een touw gespannen boven het bad waaraan ik het touw kan bevestigen met een sluitstrip, die je bij een vuilniszakken rol krijgt.

Vergeet niet dat de kant die het donkerste wordt onderaan moet blijven hangen!! Je kan er ook voor kiezen om het hele touw te verven.

Volg de aanwijzingen die aangegeven worden bij de textielverf die je gekocht hebt. Voordat je begint met verven, laat eerst het touw weken in een bak met water. Je kunt het katoenen garen meteen in de verf leggen zodra je begint tot je klaar bent met het verven van de hondenlijn. Je kunt ook kiezen voor garen met een kleur of zelfs niet verven. Dompel het touw in de verf en hou nog een gedeelte over dat niet geverfd wordt! Wacht 10 sec en haal ongeveer 20 cm touw uit het water. Verdeel het touw in gedeeltes en verdeel deze over de tijd die aangegeven staat op de verpakking. Let op! Tussendoor ook blijven roeren. Als je klaar bent spoel je het touw uit met water, zorg ervoor dat het gedeelte dat je niet hebt geverfd niet in aanraking komt met de verf of het geverfde touw. Vervolgens een sopje maken met een beetje wasmiddel en alleen het geverfde gedeelte wassen. Uitspoelen en ophangen tot het volledig droog is! Houd er ook rekening mee dat je aan de donkerste kant iets meer touw verft i.v.m. met het knopen.

Bij de halsband neem je de twee uiteinden samen, knijp even het middenstuk samen en dompel het touw een stukje in de verf (meet bij je hond voor het resultaat dat je zelf mooi vindt). Na 10 seconden haal je het touw een klein stukje uit de verf en volg je dezelfde instructies als bij de hondenlijn.

Na een dagje drogen kun je eindelijk beginnen, wachten duurt soms zoooo lang..

Neem het touw voor de halsband en meet de hals van de hond. Plaats de ring en de musketon en meet van uiteinde ring tot uiteinde musketon. Houd een klein beetje speling over i.v.m. het knopen. Ik gebruikte schilderstape zodat alles op zijn plek blijft en ik de halsband kon passen bij Eve. Neem de hondenlijn en bevestig de musketon. Gebruik hier de tape voor en houd minstens 16cm over om te knopen. Bij de lus voor je hand kun je op eigen gevoel kijken welke maat het beste werkt voor jou. Tape deze ook vast en hou minstens 16cm over aan het uiteinde. Je kunt nu de lijn aan de halsband vastmaken en uitproberen of je tevreden bent met de lengtes.

Maak een uiteinde los van de halsband (tape die de musketon op zijn plek hield) plaats de musketon op de juiste en plek en buig het touw naar elkaar toe. Plaats net voorbij de musketon plakband of tape zodat het touw niet te ver uit elkaar draait. Snij het plakband door aan het uiteinde en draai de strengen los tot de tape bij de musketon. Plak aan de drie uiteinden weer plakband!

Dit noemen ze een eye splice knot, midden streng gaat door het midden, onderste streng gaat onder door en de bovenste streng boven onder door enz enz enz. Op YouTube zijn een aantal voorbeeld filmpjes te vinden of via deze link wordt het stap voor stap uitgelegd door middel van een foto.

http://www.animatedknots.com/splice/#ScrollPoint

Bij de halsband moet je rekening houden met de hals van je hond. Maak de knoop niet te lang!

Als je klaar bent met de knoop kun je de tape voorzichtig lossnijden, snij niet in het touw! Neem het koord voor het afbinden en leg een knoop in iedere streng en trek dit stevig aan! Nu kun je de uiteinden afsnijden en blijft alles op zijn plek. Nu ga je het koord om het uiteinde van het touw wikkelen tot het gelijk is en trek dit goed aan. Maak een aantal knoopjes en knip het koord niet helemaal af tot de knoop!

Neem het katoenen garen en een naald en steek deze net boven het koord achter een streng van het touw. Steek vervolgens de naald achter de tweede volgende streng zodat er een streng over blijft. Trek dit goed aan en wikkel het garen netjes naast elkaar voor het mooiste resultaat.

Steek vervolgens de draad schuin tegenover de draad achter de streng en doe dit op nog twee plekken. Voor het mooiste resultaat hou evenveel ruimte over. Het kan geen kwaad om in een streng te steken als het niet anders uitkomt. Herhaal dit nog een keer en trek alles goed aan! Bij de laatste maak je twee knoopjes en rijg het garen achter het garen naar de andere kant en knip het af. Doe dit ook met het andere uiteinde van het garen.

Begin niet meteen aan de andere kant maar meet opnieuw bij je hond of de maat nog klopt! Zorg ervoor dat je minstens twee vingers achter de halsband kunt steken bij je lieve viervoeter. Zodra de maat klopt kun je beginnen met de andere kant. Volg dezelfde instructies en zorg ervoor dat je aan dezelfde kant begint met het insteken van de knoop.

Als je klaar bent met de halsband kun je beginnen met de hondenlijn. Volg dezelfde instructies als bij de halsband en vergeet niet de uiteinden steeds af te plakken! Deze knopen kun je iets langer maken. Wat je zelf het mooiste vindt!

Het is even hard werken maar het resultaat mag er zijn :). Xx Ruth

Tips:

 • Houdt rekening met het gewicht en de grote van je hond.
 • Kies niet voor te kleine maar ook niet voor te grote musketons!
 • Ga niet meteen met je mooie lijn en halsband door de regen maar laat de verf even slijten, ook met wassen opletten. In feite moet het kunnen maar het zou zonde zijn als de verf toch een beetje uitloopt of gaat vlekken op het ongeverfde gedeelte. Lees de instructies bij de textielverf die je koopt.