ikea hack – Zo bouw je zonder falen je eigen kantoor

  • 5 oktober 2016

Wij zijn nog niet zo lang geleden verhuisd. Bij zo’n verhuizing kun je kiezen voor een hele andere look met je eigen meubels en accessoires! Zo zat ik met een keuken van Ikea die ik in mijn appartement heel hard nodig had voor al mijn keukenspullen. Gelukkig hebben we nu een ruime keuken met genoeg plek. Wel droomde ik van een hobbykamer/kantoor waar je alles kan uithalen wat je nodig hebt en dit niet steeds meteen hoeft op te ruimen als je nog niet klaar bent met je project. Voorheen gebruikte ik de woonkamer en de eettafel hiervoor, omdat er geen plek voor was hihi…Een standaard bureau is natuurlijk niet groot genoeg en ik moet eerlijk bekennen dat ik een standaard bureau ook niet zo leuk vind. Daarom koos ik ervoor om mijn Ikea keuken hiervoor te gebruiken. Ideaal om zo’n groot werkblad te hebben en veel opbergruimte. Daarbij ziet het er super uit! #ikeahack #laforma

Wat heb je nodig:

  • Keukenkastjes met of zonder deurtjes
  • Werkblad
  • Stelpootjes (M10) en inslagmoeren (M10 – 11mm) www.bouwshoponline.nl
  • Schroefmachine
  • Waterpas
  • Boormachine (boortje 11mm)
  • Hamer
  • Winkelhaak
  • Rolmeter

Mijn kastjes heb ik niet uit elkaar gehaald met verhuizen, wij konden meteen met de pootjes beginnen. Zet eerst de kastjes in elkaar, volg hierbij de meegegeven gebruiksaanwijzing. Laat de achterwand, deurtjes en legplanken er uit en begin eerst met de pootjes. (Let op dat het frame niet te veel schuift ivm afbreken bevestiging. Als je vloer recht is (waterpas) kun je de kastjes ook zonder pootjes plaatsen of iig pootjes die je niet aan hoeft te passen. Woon je in een iets ouder huis zal dit helaas niet zo zijn en moet je pootjes gebruiken die je kan aanpassen. Bepaal de ideale hoogte voor jezelf. Ik heb ervoor gekozen om het bureau iets hoger te plaatsen, omdat ik dat prettiger vind werken. Er zijn verschillende websites waar je de ideale hoogte voor jezelf kunt bepalen, zoals hier. Erg belangrijk als je lange zituren maakt achter je bureau! Meet de hoogte van de kastjes en je werkblad om te bepalen hoe hoog je pootjes moeten zijn.

Indien je kiest voor hoogte verstelbare pootjes komt er meer werk bij kijken. Je moet een gat boren waar je de poot wil bevestigen. Hier duw je een inslagmoer in en vervolgens kun je je pootje erin draaien. Ongeveer alle vier de poten op dezelfde hoogte?, houd een klein beetje meer speling. Er moet nog namelijk gekeken worden of je kastje waterpas staat. ( Ik heb ervoor gekozen om de pootjes niet teveel naar voren te plaatsen zodat ze bijna niet zichtbaar zijn! Let wel op dat je dit goed verdeelt zodat je kastje stevig staat.)

Bevestig de achterwand indien je deze nog niet hebt geplaatst en de deurscharnieren. Plaats de kastjes op de juiste plek en leg er een waterpas op. Draai aan de pootjes tot je kastje waterpas staat en ga zo verder met de volgende. Als je klaar bent kun je de kastjes die naast elkaar staan aan elkaar verbinden door een schroef.  Het werkblad kan bevestigd worden aan de kastjes door te schroeven. Let op dat de schroeven niet door je werkblad heen komen!! Leg je plankjes er in of lades als je daarvoor gekozen hebt en klaaarrrr!!

 

Leuk aankleden en genieten maar! Ik koos voor een LaForma bureaustoel. Boven mijn bureau hangen steigerhouten planken. Ps kijk eens op marktplaats, daar staan vaker ook Ikea keukenkastjes te koop! Hebben jullie ook weleens ikea meubels anders gebruikt dan verwacht? Ik ben erg benieuwd naar jullie projecten?! Let me know! Xx Ruth