Kerst maak je zelf – tafeldecoratie & kerstboom

 • 13 december 2016

Wat hou ik ervan om mijn huis warm, knus en gezellig te maken. Kerst is altijd een feest voor mij. Al vanaf kleins af aan genoot ik ervan om de dennengeur in huis te ruiken, de naalden die in je vingers prikken bij het versieren van de kerstboom en de lampjes uit de knoop halen van vorig jaar. Oké.. niet alles is even leuk, maar wat kan ik genieten van het eindresultaat. Ik hou van gezelligheid, kaarsjes, warme chocomelk met veel slagroom en mooie films. Ongeveer 6 jaar geleden woonde ik op mezelf en mijn eerste eigen kerstboom werd een creatie van gekleurde lampjes en roze ballen, ja echt…Graag neem ik jullie mee naar onze woonkamer. Zoals je ziet geen roze maar kleuren als, goud, zwart, wit, gebroken wit, wolgrijs en zilver. Ik hou van combineren en persoonlijkheid. Onze geweldige kerstboom kochten wij bij Hoveniersbedrijf Peter Arets in Holtum. Als je een mooie boom zoekt dan is dit het juiste adres. Ik zal jullie ook laten zien hoe ik de leuke huisjes heb gemaakt die je op de foto’s stiekem je aandacht trekken. En als je niet genoeg kan krijgen van kerstbomen in je woonkamer heb ik ook nog een leuke andere variant gemaakt. Pinterest heeft mij uiteraard weer op deze leuke ideeën gebracht en ik heb er weer mijn eigen draai aan gegeven.

Benodigdheden papieren huisjes

 • Karton papier (gebruik geen dik karton, te stug)
 • Plaksel
 • Stanleymes, scherp
 • Schaar
 • Waxinelichtje led goud, Hema
 • Snijplaat
 • Potlood hard en zacht

Je kunt je eigen creativiteit gebruiken of mijn patroon om de huisjes over te trekken op het papier. Tip schoonmoeder, gebruik een zacht potlood en kleur op de lijnen aan de achterkant van het patroon. Leg vervolgens het patroon op het karton papier en teken met een harde potlood de lijnen van het patroon. Het patroon wordt overgedrukt op het papier. Snij het huisje uit, plak de vouwranden en laat dit even drogen. Het kan zijn dat je na het plakken het huisje even in model moet houden. Gebruik geen echt vuur!!! Waxinelichtje erin en klaar! Ik heb een patroon die je hier kan downloaden. Het is een super leuke aankleding voor op onze tafel!

Benodigdheden steigerhouten kerstboom

 • Steigerplank gebruikt, van de Hornbach. Laat deze op maat zagen bij de Hornbach gratis. Ik koos voor 83cm lengte.
 • Acrylverf, groen, wit, geel en blauw. (geel en blauw kun je mengen, ook met groen, voor verschillende tinten groen)
 • Penselen
 • Bordje voor de verf
 • Potlood hard en zacht
 • Stanleymes en snijplaat
 • Patroon met ‘Let it snow’ en kerstboom, download hier

Veeg de plank schoon met een veger. Neem het patroon en druk deze over op het hout. Achterkant de lijnen inkleuren met een zacht potlood. Leg deze op het hout en trek over met een hard potlood. Ik vond het prettig om het patroon ook uit te snijden en deze op de lijnen te leggen. Plak het patroon wel vast, anders verschuift het. Kijk ook uit dat er geen verf onder het patroon komt en na de basis geverfd te hebben haal het patroon meteen van het hout voordat het droogt!

Verf links de donkerste tint groen en rechts een lichtere tint. Maak banen van boven naar onder. Haal het patroon ervan af en laat dit drogen. Begin met de letters, verf deze wit, niet te veel en niet te weinig verf gebruiken. Wit droogt zacht op als er te weinig verf op zit. Haal het patroon meteen weg als je klaar bent. Ga verder met de boom. Maak links met een lichtere tint banen van boven naar onder op verschillende plekken en doe dit rechts ook. Vervolgens ook in het midden, takken die naar voren wijzen.

Laat dit drogen en begin met de sneeuwvlokken. Verf eventueel de letters een beetje bij. Ga verder met de boom, kleur de boom bij naar smaak en laat dit drogen. Als laatste voeg je sneeuw toe op de boom met de witte verf. Gebruik hier genoeg verf voor en laat dit liggend drogen!!!

Hopelijk heb je hiervan genoten en zit er iets leuks bij voor jezelf of voor iemand anders. Kerst is een tijd van geven!! Denk aan mensen die alleen zijn met de feestdagen en fleur hun kerst op met een lief gebaar! Misschien kan een van deze DIY’s daarbij helpen of nodig iemand uit voor een geweldig kerstdiner! Fijne dagen! Xx Ruth