Recept havermoutkoekje

  • 5 april 2016

Gezond, superfood, suikervrij en spinazie smooties vliegen je tegenwoordig om de oren. Al even is iedereen in de ban van een healthy lifestyle.
Ik moest daar niets van hebben. Ik hou van eten, drop.. daar kan ik wel een zak van opeten. Al dat gezonde en waarom een lekkere appeltaart afslaan als je ze ook gewoon lekker kunt opeten?
Ik ben een echte bourgondiër, eten is gezelligheid. Maar toen ik zo’n 10 kilo na mijn bruiloft was aangekomen moest de knop om. Maar geen dieet, dat werkt niet voor mij. Een nieuwe, gezonde levensstijl met mogelijkheid tot ‘zondigen’ om het ‘dragelijk’ te houden 😉

Met sporten en gezond eten ben ik inmiddels 15 kilo kwijt. Nu ben ik op mijn streef gewicht en ben ik tevreden met mijzelf. Stoppen met gezond eten? Nee, dat doe ik niet. Het is echt een levensstijl geworden en natuurlijk gaat er nog wel eens een frietje of een dropje in. Wat mij vooral heeft geholpen is de suiker inname langzaam ‘afbouwen’. Suiker is troep en werkt verslavend, daarom moet je echt afkicken van de suiker. Dit is niet leuk maar even een week doorzetten en daarna merk je dat de trek in zoetigheid verdwijnt!
Ik hou me nu aan de 80-20 regel. 80 % eet ik gezond en 20 % mag ik zondigen. Dus als ik weet dat ik zaterdag uit eten ga dan let ik verder de week goed op en is dat mijn ‘zondig’ momentje. Daardoor geniet ik extra en hou ik het makkelijk vol. Geen schuldgevoel maar een mooie compensatie!

Heel vaak krijg ik de vraag wat eet je dan tussendoor wél? Vaak eet ik worteltjes, paprika, komkommer, pinda’s, of een stuk fruit. Soms heb ik ook wel eens zin in iets anders.
Tijdens de ski vakantie nam mijn moeder havermout koekjes mee. Super lekker als tussendoortje én gezond. Dus deze wil ik met jullie delen! Je kunt er ook lekker mee variëren dus wees creatief!

Ik heb ze al een paar keer gemaakt. Soms dan bak ik lekker zondag allemaal lekkere dingen voor de komende week maar ze zijn zo gemaakt. Afgelopen week toen de ovenschotel in de oven stond heb ik deze koekjes in een hand omdraai gemaakt. Aanrader dus, want ze zijn super easy te maken en binnen 5 minuten (+20 min oven tijd) zijn ze klaar!

Ingrediënten:

(voor ongeveer 12 koekjes)

  • 150 gram havermout
  • 100 gram noten (walnoten of amandelen zijn aan te raden!)
  • 75 gram rozijnen
  • 50 gram pompoenpitten/zonnebloempitten
  • 75 gram geraspte kokos
  • 2 rijpe bananen (hoe rijper hoe beter)
  • snufje zout
  • 2 eetlepels (suikervrije) appel-perenstroop óf 2 lepel honing
  • 4 eetlepels kokosolie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Prak de banaan met een vork in een kom. Smelt ondertussen de kokosolie in een pannetje. Doe daar de appelstroop bij. Voeg alle andere ingrediënten bij de banaan. Voeg de gesmolten kokosolie en appelstroop erbij en mix met een lepel.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak van het ‘deeg’ ongeveer 12 koekjes.

Stop ze voor ongeveer 20/25 minuten in de oven.
Even afkoelen en ze zijn klaar!

Easy toch?!

Voor nog meer lekkere en gezonde recepten en tips, breng dan een bezoekje aan mijn blog: Be Fit and Inspired! Xx Marloes