Smakelijke Valentijn

 • 5 maart 2016

Binnenkort is Valentijnsdag! Dus het werd tijd voor een heuse Valentijns artikel opgedeeld in twee delen. Deel 1 gaat over liefdes talen en deel 2 is een liefdes recept. Een kusje hier, een complimentje daar en heel misschien een cadeautje of versnapering. Want ook al vinden wij Valentijnsdag een commercieel gedreven feestdag, liefde tonen is iets moois.

1.  Liefdestalen! Wist je dat je op verschillende manieren liefde kunt tonen en dat wat jij als liefde ervaart voor de ander niet zo veel betekend? Even een paar feitjes op een rij, die ik uit het boek ‘De 5 talen van de liefde, geschreven door Gary Chapman’ heb gehaald.

De vijf verschillende talen van liefde zijn:

– Positieve woorden: Een compliment geven kan een leven veranderen. Denk maar eens aan de complimenten die je vroeger als kind hebt ontvangen. Vaak zal dat nu hetgeen zijn wat je als talent hebt ontwikkeld. Complimentjes zijn bouwsteentjes.

– Tijd en aandacht: Onverdeelde aandacht aan iemand schenken is voor veel vrouwen de BOM. Dus mannen opgelet! 😉

– Cadeaus: Wanneer cadeaus krijgen je liefdestaal is, zal je dit interpreteren als waardering en erkenning zien. Je hecht er veel waarde aan dat iemand speciaal voor jou iets heeft uitgekozen in de winkel of iets heeft gemaakt. Of denk eens aan een fotoshoot ;).

– Hulpvaardigheid: Als iemand je helpt met met hele normale dingen beschouw je dat als aandacht. Dit is 1 van mijn liefdestalen. Iemand die naast mij in de keuken komt staan of mij drinken komt brengen tijdens het werk scoort heeeeeel hoog! 🙂 Ik heb het idee dat ik gezien wordt en dat diegene het belangrijk vindt dat het goed met mij gaat. Wat kan een klein gebaar groot uitpakken!

– Lichamelijk contact: Een knuffel, kus, een aai over de bol. En tussen stellen natuurlijk iets meer ;). Voor mannen is dit vaak een hele belangrijke! Dus vrouwen opgelet! 🙂

Hoe ontdek je wat de ander als liefdestaal heeft? Vaak geven wij de ander wat wij zelf heel fijn vinden om te ontvangen. Probeer deze Valentijn te kijken naar wat de ander doet en geef ze een extra portie van hun liefdestaal terug! Natuurlijk kan je dit onthouden voor de rest van het jaar…op naar een nog leukere relatie, vriendschap of familieband!

2. Ik heb ook een liefdes recept uitgewerkt. Want eigenlijk blijft 1 feit bovenaan staan: ‘Liefde gaat door de maag’. Ik heb een gezond chocolade taartje gemaakt. Met recepten van het internet heb ik een eigen recept gemaakt, en nadat ik drie stukken heb verorberd kan ik zeggen; het smaakt goed! Hij is echt super lekker en het geeft door de gezonde ingrediënten ook wat liefde aan het lichaam. Het taartje is lekker romig en heeft een chocolade en banaan smaak, de bodem zorgt voor een heerlijke crunch. En de topping zorgt voor alle frisse fruitigheid, dan is het taartje geen zware baksteen in je maag. Mocht je geen zin hebben in een taartje, dan kan je ook de vulling gebruiken als een heerlijke chocolademousse. Totale bereidingstijd 30 minuten, met 2 uur wachttijd.

Wat heb je nodig voor de vulling (tijd om te bereiden 15 min.):

 • 2 rijpe avocado’s
 • 2 rijpe bananen
 • 5 eetlepels cacao
 • 4 eetlepels ahornsiroop (of een ander siroop)
 • 1 eetlepel vanille suiker
 • snufje zout
 • 2 eetlepels cocos olie

Wat heb je nodig voor de topping (5 min.):

 • 2 bananen
 • Evt diepvries bramen als garnering
 • 200 gram Alpro amandel yoghurt naturel

Wat heb je nodig voor de bodem (tijd om te bereiden 10 min.):

 • 150 gram pecannoten (ongezouten)
 • 150 gram cashewnoten (ongezouten)
 • 3 eetlepels cacao
 • 1 theelepel vanille suiker
 • snufje zout
 • 4-5 eetlepels ahornsiroop
 • klembakvorm van 22-25 cm
 • folie

Bereidingswijze voor de vulling: Leg 1 banaan apart. Gooi alle andere ingrediënten in een blender, maal het zo fijn dat er een dikke mousse ontstaat. De tweede banaan mag in kleine 1 cm blokjes door de mousse geroerd worden.

Bereidingswijze voor de bodem: Gooi alle ingrediënten samen en maal het totdat er een brokjes deeg ontstaat. De nootjes kan je nog goed zien, maar het geheel is makkelijk tot een bal te vormen. Houd je niet zo van nootjes? Dan maal het zo fijn dat de nootjes vergruisd zijn. Door de kruidige ingrediënten zal je de notensmaak niet proeven. Mocht het geheel nog wat droog zijn kan je nog wat siroop toevoegen. Zorg dat er folie in de bakvorm ligt, zo zal je het taartje makkelijk uit de vorm halen wanneer het klaar is. Spreid het deeg gelijkmatig uit over de bodem, ik heb dit gewoon met mijn handen aangeduwd. Als je een 22 cm klembakvorm hebt, heb je genoeg om een kleine opstaande rand te maken.

Schep nu de vulling op de bodem. Verspreid gelijkmatig. Zet het taartje 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Haal het taartje uit de koelkast. Haal deze uit de bakvorm. Schep de Alpro yoghurt uit over het taartje. Snij de bananen in plakjes en verspreid over de bovenkant. Leg eventueel de ontdooide bramen in een hoopje in het midden van het taartje. Je kunt het geheel nog feestelijker maken door wat poedersuiker er op te strooien of cocos rasp.

Je bent klaar om de liefde en het taartje te delen. Good job, cupido! 🙂 Xx Devereaux